Microled vs Qled vs Oled

Wat is het verschil tussen MicroLED en OLED /QLED?

De MicroLED televisie moet de grote concurrent van de OLED televisie worden. Net zoals oled maakt MicroLED geen gebruik van achtergrondverlichting maar zijn het de pixels die afzonderlijk oplichten. De pixels zijn namelijk de leds zelf.
Waardoor de zwartwaarden nog een stuk beter zijn dan de huidige QLED toestellen.

In tegenstelling tot OLED, dat gebruik maakt van organische leds, doet MicroLED een beroep op inorganische leds – drie per pixel. Elke pixel kan individueel worden in- of uitgeschakeld, en zelfs een volledig andere kleur krijgen dan een naburige pixel. Het resultaat is een nagenoeg perfect contrast en controle van de kleuren.

Wat zijn de voordelen van MicroLED?

Doordat die pixels afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld heeft MicroLED dezelfde perfecte zwartweergave als OLED.

Maar omdat er echte leds schuilen achter elke pixel is de helderheid van MicroLED hoger dan elke andere bestaande beeldtechnologie, waaronder OLED.  Een microLED tv zou minstens 4000 nits aan piekhelderheid  produceren, waar dat bij OLED rond de 1000 nits schommelt.
Dit is ook een groot voordeel van een QLED televisie, die ook een hoge piekhelderheid kan produceren, dit kan handig zijn bij ruimtes waar er veel licht of lichtinval aanwezig is.

MicroLED is bovendien inorganisch van aard is terwijl oled organisch is. De levensduur van de televisie is daarom in theorie vele malen hoger dan bij oled. Bovendien is er geen enkele kans op inbranden.

De individuele leds kunnen ook snel in- en uitgeschakeld worden, zodat de tv beter kan omgaan met snel bewegende beelden.

Omdat we spreken over een echte led televisie, en geen lcd-paneel met leds als achtergrondverlichting, zijn meteen ook alle nadelen van lcd niet meer geldig. Denk aan scherpe kijkhoeken waar kleuren vervagen, en uniformiteitsproblemen met het lcd paneel zelf.

Wat is dan eigenlijk de juiste keuze?

Eigenlijk moeten we eerlijk zijn dat een juiste keuze vooral een persoonlijke keuze is.
Ben je fan van een levendig beeld met hoog contrast en grote lichtsterkte? Dan gaat je keuze waarschijnlijk uit naar Qled of MicroLED.
Heb je de mogelijkheid om de ruimte te verduisteren, en ben je meer fan van wat rustiger 'natuurlijker' beeld, kies dan voor OLED.

Zijn er nog twijfels? 
Kom gewoon langs in de winkel en bekijk zelf de verschillende toestellen. Zo merk je vlug waar je voorkeur naar uitgaat!

Microled - Qled - Oled